BMW R1250GS Trophy

De coronaperiode hakte er bij iedereen wel in, ook bij mij. Qua gezondheid heb ik weinig last gehad, maar qua motorrijden is het een ander verhaal. Voor het werk hoef ik bijna nergens meer heen en gaat alles op afstand. Woon-werk met de motor is dus nagenoeg nul kilometer. Ook de toerritten is wat aan de magere kant, zeker in het begin toen alles dicht was was het motorrijden ook mager. Saai is misschien een beter woord…..

De K1600GT stond dus voornamelijk stil, en als je (te) weinig rijdt gaat de soepelheid er ook wel vanaf. Toen BMW met de Trophy Edition van de R1250GS kwam was ik verkocht, en de R1250GS Trophy in de showroom van de dealer dus ook. Hij was op voorraad, dus geen lange wachttijden, maar wel wat dingetje die nog even ‘gefixt’ moeten worden.

BMW’s in de showroom hebben altijd alle optiepakketten, en dit is geen uitzondering. Op de foto kan je zien dat er een gewone halogeenlamp op zit, en geen LED verlichting. Leveringsproblemen bij de leverancier, dus zo afgeleverd en zodra de LED verlichting beschikbaar is dan wordt het vervangen.

In vergelijking met de K1600GT heeft deze dynamic ESA, en dat is dus volledig automatisch. Moest ik bij de K1600GT nog instellen dat ik met een passagier of met bagage reed, hier hoef ik niets meer in te stellen. Hij detecteert de belading automatisch en stelt zich als zodanig is.

Nu zit ik nog in de inrijdperiode, maar ik heb twee instellingen geprobeerd. ‘Road’ is supersoepel geveerd, soms bijna tegen het deinerige aan. Misschien lekker als je lange afstanden over de snelweg wilt afraffelen, maar voor het normale werk vind ik de ‘Dynamic’ wat prettiger. Stug geveerd, je voelt veel wat er onder de banden gebeurt maar niet oncomfortabel.

Met 186cm lang vind ik dit korte schermpje in de lage stand prettig. Weinig turbulenties en dus weinig lawaai. Bij regen (of veel vliegen) is de hoge stand wel prettiger, dus dan draai je het schermpje met een grote knop omhoog.

Natuurlijk rijdt het heel anders. Op de K1600 lagen Metzeler banden, en daar heb ik nooit aan kunnen wennen. Hier zitten Bridgetstone banden onder, en dat rijdt een stuk prettiger. Genoeg grip, weinig last van regen en nog geen invloed van kou gemerkt. Ze doen het gewoon prima.

Natuurlijk merk je goed dat je met 100kg minder onderweg bent, en ook met in- en uitmanoevreren is dat wel prettig. De ruime zit en het brede stuur geven je ook wel zo’n ‘king of the road’ gevoel. Wel is de opstap hoog. Ik heb lange benen, maar ben niet meer zo soepel als 30 jaar geleden en dus is het nog een beetje krukken. Als je eenmaal zit dan zakt de motor wel in en kan ik goed met mijn voeten plat op de grond. De opstap voor de passagier is dan ook prima. En de passagier vind het prima, beter dan op de K1600 wat ik niet had verwacht. De zadelverwarming doet bij het humeur van de passagiere ook wonderen natuurlijk.

Het dashboard is van de eerste serie digitale TFT schermen van BMW, en bij lange na niet zo mooi als op de R12500RT of de nieuwe K1600 modellen. Toch voldoet het wel prima. Ik ben wel gecharmeerd van de ‘Connected Ride’ app van BMW. Deze communiceert met de motor en houdt allerlei gegevens bij, maar ook de navigatie werkt vanuit de app. Informatie wordt aan de motor doorgegeven en is zichtbaar op het TFT scherm.

De BMW Nav6 is altijd een probleemkindje geweest wereldwijd, maar dit werkt prima. Niet zo mooi als op eerder genoemde modellen waarbij echt kaartinformatie wordt getoond, maar het voldoet goed. Ook het opzoeken van een adres in de app gaat vlot. Verder valt er nog genoeg informatie op het scherm te halen, zoals ‘Mijn voertuig’ informatie zoals hieronder, of de boordcomputer of tripcomputer met informatie als gereden afstand, verbruik, aktieradius etc.

De Givi met de quicklock tanktas kon ook zonder meer overgezet worden, en zo’n klein tanktasje werkt prima. Gewoon de grabbelzaken altijd bij de hand. Je klikt hem los en loopt er zo mee weg. Er zit een kleine uitspering in de tanktas waar je een (USB) kabel doorheen kan halen. Dit kan mooi in de USB aansluiting om tijdens het rijden je telefoon aan de lader te houden.

Zoals al eerder gezegd ben ik nog aan het inrijden en het is inmiddels half november (met prima motorweer overigens) en dus ook nog aan het ontdekken. Maar dit belooft veel goeds, en ik heb nu al weer zin in het voorjaar. En daar staan inmiddels ook weer wat motorreizen op de agenda (met toestemming van het thuisfront :-))

Wordt vervolgd dus….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s