Wilbers vering BMW K100

Een beetje motorrijder zorgt best wel goed voor zijn motor. Beurtje op zijn tijd, verse olie, remvloeistof, koelvloeistof, nieuwe bandjes….. Alles wordt min of meer regelmatig vervangen. Soms omdat het aan slijtage onderhevig is, soms omdat het in het instructieboekje staat.

Wat vaak wordt ‘vergeten’ is dat de vering ook aan slijtage onderhevig is. De voorvorkolie raakt vervuilt, en dit vuil kan het mechanisme van de voorvorkvering weer verstoppen. Ook de schokdemper achter heeft niet het eeuwige leven, en moet regelmatig gecontroleerd worden, en na verloop van (langere) tijd vervangen worden.

Eigenlijk zou je elke twee jaar je vering moeten laten controleren, door je eigen dealer, of misschien wel door een gespecialiseerd bedrijf. Kijken of alles nog goed werkt, misschien de vorkpoten polijsen of de olie (uit je voorvork) vervangen.

Mijn BMW K100 is uit 1983, dus 32 jaar oud en mijn vermoeden was ook dat er in al die jaren nooit naar de vering is gekeken. De voorvering is slap (was af fabriek al niet de sterkste) wat zich ook uit bij hard remmen, en de achtervering geeft ook weinig thuis. Bij een hobbelige weg word je als bestuurder soms gelanceerd, en over verkeersdrempels rijden is geen pretje. Ok, zolang je een gezapige rijstijl hebt en over mooie strakke wegen rijdt is het te overleven, maar echt prettig is het niet.

HK Suspension is een bedrijf wat opgezet is door 2 voormalig WP medewerkers, Edgar Hendrikx en Jos van Keulen. Zoals ze zelf zeggen houden ze zich bezig met alles wat rolt en veert, en motorfietsen vormen daar wel een groot deel van.

Dus, met de K100 maar eens naar Tiel gereden om de vering te laten bekijken. Eerst wordt de achtervering eens goed bekeken en gevoeld, ingedrukt en gekeken hoe het in- en uitveert. De achterkant moet vlot en vloeiend terugkomen, en niet in een trage reactie (te snel is ook niet goed) en de conclusie is snel getrokken: “Die is overleden.”

De voorkant wordt ook bekeken. Rem inknijpen en volledig indrukken, de voorvering hoort in één keer terug te komen, zonder nadeinen, bonken of traagheid. Van origine is het bij een BMW K100 al slap, na 30 jaar blijkt er weinig van over te zijn. Daarnaast zijn ook de vorkpoten licht beschadigd, hierdoor zijn ook de rubbers aan het einde van hun leven en zijn de vorkpoten ook vettig.

Edgar vraagt hoe lang ik nog met de motor wil doen. Aangezien het een jeugddroom is om een K100 te hebben was ik niet van plan de motor nog weg te doen, sterker nog, ik wil hem nog veel verder opknappen :-).

Vervolgens adviseert Edgar om achter een nieuwe schokdemper te monteren, speciaal voor oude fietsen als de K100 hebben ze een Wilbers schokdemper Type 530 ECO-Line mono. Een eenvoudige schokdemper waarvan alleen de veervoorspanning instelbaar is. Er wordt gevraagd naar de rijstijl, of ik alleen rijd of veel met duo en/of koffers. Aan de hand daarvan wordt dan een bijpassende veer gemonteerd.

De voorkant is iets meer werk. De voorvork moet gedemonteerd worden en de vorkpoten gepolijst. Nieuwe rubbers en nieuwe olie uiteraard, en voor het wat strakkere werk worden progressieve veren geadviseerd. Hierdoor wordt het geheel wat strakker, en met name met (hard) remmen duikt de motor niet zo naar voren zoals de K100 origineel wel doet.

De Wilbers schokdemper kan direct gemonteerd worden, voor de voorkant moet een aparte afspraak gemaakt worden (uiteindelijk kwam ik initieel alleen voor advies, alhoewel ik natuurlijk wel wist wat ik wilde) en dat is 3 weken later.

image

De schokdemper is in 15 minuten gemonteerd (althans, bij de K100, daar kan je er super makkelijk bij natuurlijk) en na afrekenen kan ik de weg op. Van Tiel naar huis had ik een route binnendoor uitgezet met allerlei soorten weggetjes. De eerste indruk is super, ik kan met aardige snelheid nu over verkeersdrempels gaan zonder dat mijn rug een enorme optater krijgt of mijn vullingen mijn mond uit vallen.

Het bochtenwerk is toch nog even wat anders, daar voel je duidelijk dat de voorkant nog altijd heel slap is, en de achterkant goed strak. Vooral als er oneffenheden in de weg zitten dan wordt het echt wel een rodeopaard. Het beweegt, wiebelt, slaat in het stuur, niet echt fijn. Er ligt een leuk dijkje hier in de buurt, van Kuinre via Blankenham naar Blokzijl. Behalve de nodige horizontale slingers (lekkere bochtjes) zitten er ook voldoende horizontale slingers (hobbels en kuilen) in, en hier kan je echt je vering goed testen. De achterkant gaat wel goed, maar in het stuur is het helemaal geen feest, alhoewel het wel een stuk beter is dan met de originele (versleten) schokdemper. Het geheel is nu helemaal niet in balans.

De eerste conclusie (open deur) is dat je de voor- en achterkant altijd samen moet opknappen. De oude en slechte voorkant door veel van de voordelen van de nieuwe schokdemper wel teniet.

Na drie weken kan ik terugkomen bij HK Suspension om de voorvorkveren te laten wisselen voor progressieve veren en de vorkpoten te laten polijsten. Uiteraard wordt het geheel voorzien van nieuwe olie.

De voorkant is binnen 10 minuten gedemonteerd en de vorkpoten uit elkaar gehaald. Toch een raar gezicht, je motor zo zonder voorvork en voorwiel.

image

De voorvork is wel eerder uit elkaar geweest, een van de vorige eigenaren heeft de boel uit elkaar getrokken, en dat is niet zachtzinnig gedaan, hier en daar zitten wat beschadigingen. Niet dat het nu vervangen moet worden, maar helemaal fris is het niet meer.

Duidelijk te zien zijn de verschillen tussen de nieuwe veer (op de foto, gelijk voor de ladenkast) en de oude veren met bussen. Waar de bussen zaten zit nu het progressieve gedeelte van de veer.

image

Binnen een half uurtje zit de boel weer in elkaar en na afrekenen kan ik weer op weg. Voor ik goed en wel de wijk uit ben voel ik het verschil al. Wat is dit een enorme verbetering. De voorkant voelt heel stevig en solide aan, het weke en zwabberige is helemaal verdwenen. Ook hobbels in bochten laten zich nu soepel nemen, en rotondes neem je nu met groot plezier.

Omdat de voorkant veel minder duikt is remmen ook veel aangenamer geworden, en je voelt tijdens het remmen ook veel beter wat er gebeurt. Alle leveranciers claimen een bepaald percentage kortere remweg, en dat lijkt inderdaad ook wel zo te zijn, het voelt in ieder geval wel zo aan.

Samenvattend kan ik niet anders zeggen dat het vervangen van de vering van zo’n oud beessie een enorme verbetering geeft, na 30 jaar blijkt er van de vering niet veel meer over te zijn. In eerste instantie heb je dat helemaal niet zo in de gaten, totdat het vervangen is. Het is echt een enorme verbetering, en ik zit zelfs met de gedachten om het op mijn normale motor (Honda NT700V Deauville) ook te laten doen, zo groot is de verbetering. Misschien iets voor volgend jaar.

Meer informatie kan je vinden op:

http://hksuspension.nl/producten/wilbers

http://hksuspension.nl/

clip_image002[4]

Gratis downloadbaar boekje van HK Suspension over basistechniek versing:

clip_image004[4] HK Suspension Basistechniek Motorfietsvering

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s