Tolbadge Frankrijk op de motor

Wie regelmatig in Frankrijk komt zal ook vast gebruik maken van tolwegen, ideaal als je in korte tijd veel kilometers moet maken. Maar behalve gebruik van contant geld of credit card kan je ook gebruik maken van een tolbadge. Een klein apparaatje wat je achter je voorruit plakt en wat automatisch wordt herkent in het tolpoortje (niet anders dan de tolheffing die ze ooit in Nederlands wilden invoeren).

Er zijn ook speciale banen bij de tolstations, speciaal en alleen voor deze badges. Hierdoor omzeil je dus ook de wachtrij voor de ‘normale’ tolpoortjes.

Ook op de motor is dit een ideale oplossing. Je monteert de transponder op de ruit van je kuip (als je die hebt natuurlijk), in de auto zit deze alleen met een plakstrip maar ik vond twee kleine schroefjes wel een veilig idee:

badge1

badge2

De transponder zelf kan je bij de ANWB halen maar tegenwoordig kan je hem ook online bestellen bij de ANWB.

Bij de tolstations is het alleen nog maar de juiste baan kiezen (vaak de meest linkse twee banen) en langzaam doorrijden. De ANWB adviseert niet harder dan 30 km, maar dat vind ik zelf nog wel vrij snel. Heb het wel eens gehad dat ik toch opens heel hard moest remmen omdat de slagboom niet op tijd omhoog ging.

De tol is onderverdeeld in een aantal categorieen, wij motorrijders vallen in categorie 5, en dat scheelt behoorlijk met categorie 1 (voor de auto’s).

Je betaalt de tol per maand dat je over de peage hebt gereden, mooi gespecifieerd met route, afstand en categorie. Naar aanleiding van een eerder gestelde vraag (hieronder) heb ik de laatste factuur er even bijgepakt, en inderdaad, categorie 5:

Het bedrag van de tol wordt automatisch van je bankrekening afgeschreven na een aantal weken, je krijgt ook netjes een factuur per email toegestuurd. Ideaal.

Meer informatie over de tolbadge zelf vind je op de site van de ANWB: http://webwinkel.anwb.nl/webwinkel/tolbadge-frankrijk-area.html

Artikel aangepast op 16 september 2016 met info over categorie en factuur.

4 gedachten over “Tolbadge Frankrijk op de motor

  1. Pingback: Op de motor naar Spanje – Deel 1 – MijnMotorfiets.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s