Elfstedentocht op de motor

Elk jaar wordt op 2e pinksterdag de Elfstedentocht voor motoren verreden, georganiseerd door de Friesche Motor Club. De Friesche Motor Club bestaat sinds 1914, en de Elfstedentocht is dit jaar voor de 83e keer verreden. Bijna elk jaar dus, met uitzondering van een paar oorlogsjaren, jaren van crisis en de laatste keer in 2001 ging het niet door vanwege de MKZ crisis.

De tocht is ca. 240 km en voert langs alle 11 steden van de Elfstedentocht. In totaal doen er 3600 voertuigen mee, motoren, trikes, auto’s en solexen. Om 3600 voertuigen te laten rijden is er wel wat organisatie nodig, zo is het volle bak bij de Frieslandhallen op 2e pinksterdag Smile

DSC_1290

Het is een hele aparte beleving zo’n Elfstedentocht met zoveel motoren. Zelf ben ik helemaal niet van het rijden in grote groepen, maar om zo’n sliert motorfietsen door het Friese landschap te zien slingeren is wel heel apart.

Het leeft ook heel erg bij de Friezen. Overal langs de route staan mensen te kijken en te zwaaien, lekker op een stoel of soms met een complete partytent, voorzien van bier en BBQ. De stempelposten is wel een aparte belevenis, iedereen krijgt een stempelkaart, en je krijgt pas je ‘elfstedenkruisje’ als je alle stempels hebt verzameld. Maar ook hier geld, 3600 stempels in dik 2 uur is een hele grote groep voertuigen.

DSC_1304

Er rijden dus niet alleen motoren mee, maar ook auto’s. Een Opel Vectra zul je er niet tegenkomen, vaak zijn het oude auto’s en vooral oude Amerikanen vallen natuurlijk goed op.

DSC_1345

Niet alle plaatsen hebben een stempelpost, dat zou het geheel wel te gortig maken, nu moeten er 6 stempels verzameld worden. Bovenstaande foto is gemaakt in Harlingen, waar de benen gestrekt kunnen worden, waar koffie wordt geschonken en waar je een broodje worst of warme beenham kunt krijgen. De inwendige mens moet immers ook verzorgd worden.

De laatste stempelpost is in het noordelijke Dokkum. Langs de Dokkumer Ee gaat het richting Bartlehiem, een plaats die natuurlijk niet mag ontbreken. Iedereen kent Bartlehiem wel, of herkent het alom bekende bruggetje waar de schaatsers elkaar tegenkomen (vanuit Bartlehiem gaat het richting Dokkum en dan in tegenovergestelde richting weer terug naar Bartlehiem).

NMS_1602

Na Bartlehiem is het nog 20 km terug naar Leeuwarden en kan het kruisje opgehaald worden. En toch, ook al houd je niet van grote georganiseerde toertochten, door al het enthousiasme van iedereen tijdens de tocht, zowel de rijders als de toeschouwers, is dit wel een hele aparte ervaring die ik iedereen kan aanbevelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s