Motor van de zaak

Honda Gold Wing

Tijdens de afgelopen motorbeurs in Utrecht stond ik met de voorzitter van de Goldwing Club te praten over zakelijk gebruik van de motorfiets. Dat is goed mogelijk, en het is ook mogelijk om een motor van de zaak naast een auto van de zaak te hebben. Let op, ik heb het hier over een zakelijke lease, dus niet de private lease voor particulieren zoals je tegenwoordig vaak voor auto’s ziet. Voor motorfietsen zie je dat sporadisch voorbijkomen, de KNMV heeft ook zoiets gehad, maar is daar schijnbaar alweer mee gestopt (niets meer op hun site te vinden).

Een paar jaar terug heb ik rondgekeken naar de lease mogelijkheden van een motorfiets. Als je een auto wilt leasen is dat geen probleem. Er rijden een miljoen lease-auto’s rond in Nederland, en de leasemaatschappijen kunnen akelig nauwkeurig de kosten van de diverse auto’s inschatten. Ook weten ze precies wat de afschrijving is en wat het (vaak aantrekkelijke) leasebedrag per maand is.

Voor motorfietsen ligt dat wel anders. Leasemaatschappijen hebben vaak geen flauw idee wat de afschrijving of onderhoudt van een motor is, met als gevolg dat de operational leasebedragen voor een motorfiets vaak exorbitant hoog is. Als (ZZP) ondernemer ga je al snel rekenen, en dan blijkt dat financial lease veel interessanter is.
Omdat de motor in dit geval op naam van de zaak staat zijn alle kosten opeens zakelijke kosten geworden. De lening, de afschrijving, het onderhoud, de brandstof, maar ook motorkleding en helm vallen onder deze zakelijke kosten. En dus allemaal aftrekbaar….

En de belastingdienst dan?

Als je een auto van de zaak hebt, of het nu een leaseauto is of de auto eigendom van de zaak ik, heb je te maken met fiscale bijtelling. Bij een volledig elektrische auto met 0% CO2 uitstoot heb je te maken met 4% bijtelling, voor alle overige auto’s heb je te maken met 22% bijtelling.

Voor een motorfiets van de zaak ligt dat anders, daar heb je geen bijtelling zoals bij de auto, maar je moet wel degelijk aan de belastingdienst denken als je de motorfiets ook privé gebruikt. Privé gebruik van de motorfiets valt namelijk onder ‘loon in natura’ en wordt als zodanig ook belast. Voor de kilometers die je privé rijdt moet je dus de werkelijke kosten bij je salaris optellen. Per jaar moet dus bepaald worden wat de kosten zijn, dit terugrekenen naar de kosten per kilometer en dat vermenigvuldigen met het aantal privé gereden kilometers.

Je zal dus enigszins moeten bijhouden hoeveel zakelijke en hoeveel privé kilometers je op de motor rijdt. Dat hoeft geen sluitende administratie te zijn, maar het moet natuurlijk wel redelijk zijn. Het is een omgekeerde bewijslast, dus als de fiscus het er niet mee eens is, dan zal de fiscus aan moeten tonen dat jouw verhaal niet klopt. Maar ja, als jij op de motor naar Noorwegen gaat, de foto’s op Facebook zet en vervolgens tegen de fiscus zegt dat je maar 1000 privé kilometers hebt gereden ga je snel nat waarschijnlijk 😊

<tekst gaat verder onder het plaatje>

Harley Davidson Road Glide

Inherent hieraan is dat als je ZZP huisschilder bent en zegt 5000 zakelijke kilometers te rijden (woon-werk is ook zakelijk) is dat met de verfpotten en kwasten lastig te verkopen. Een management of IT consultant heeft het dan al weer een stuk makkelijk, ik rijd zelf in het seizoen best vaak op de motor naar mijn klanten, en met alleen een laptop bij me is dat goed te doen.

Naast de zakelijke motor heb ik ook een auto op de zaak staan, en dat is goed te combineren. Voor de motor verrekent de boekhouder de kosten een keer per jaar, en voor de auto betaal ik de normale 22% bijtelling. Voor de fiscale details in jouw specifieke scenario kan je het beste contact opnemen met je eigen boekhouder, maar interessant is het zeker.

Onderstaand nog een paar links met betrekking tot het fenomeen ‘motor van de zaak’ en lease opties:

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s